Celoškolní projekt
Zdravý den na Devítce
úterý 10.5.2016
 

Letošní celoškolní projekt s názvem Zdravý den na Devítce jsme naplánovali ve spolupráci se školní jídelnou Hradská a Krajskou hygienickou stanicí Zlín. Cílem projektu bylo sestavit tříchodové obědové menu, které bude výživově vyvážené včetně technologického postupu při uplatnění zásad zdravé výživy.

 

Tomuto projektovému dnu bude předcházela teoretická příprava. Pro žáky 1. stupně připravily lektorky KHS Zlín interaktivní hru s názvem Vyberme si zdraví. Pro žáky šestých a sedmých tříd to byla beseda na téma Zásady zdravého jídelníčku dle potravinových komodit, čtení etiket a pro žáky osmých a devátých tříd beseda na téma Detailnější pohled na potraviny.
 

V úterý 10.5.2016 se uskutečnil projektový den. Žáci byli dobře připraveni, přinesli si z domu kuchařky, časopisy i rodinné recepty. Úkoly, týkající se zdravé výživy, plnili s radostí. Paní kuchařky ze školní jídelny jim připravily na svačinku tři druhy pomazánek: čočkovou, z kozího tvarohu a z červené řepy. Ochutnali jsme také Hostětínský mošt jablko s rakytníkem BIO.

Recepty na pomazánky

 

       

 

   

 

Všechny skupiny na závěr předložily tříchodové menu, která tento den vytvořily. Poslední fází projektu bylo zveřejnění obědových menu všech skupin na nástěnce ve vestibulu školy. Žáci vybírali prostřednictvím anketního lístku nejzajímavější menu, které by rádi ochutnali ve školní jídelně.

 

Zvítězilo menu žáků 2. stupně skupiny č. 11. Obsahovalo dýňovou polévku, tortillu s kuřecím masem a zeleninovým salátem a ovocný špíz ze zmrzlinou. Z provozních důvodů bylo vítězné menu uvařeno ve školní jídelně Hradská ve dvou částech v úterý 31.5. a ve středu 8.6.2016. Děkujeme paním kuchařkám.Výborný oběd završil podařený celoškolní projekt.