II. ročník sběru elektrospotřebičů
Recyklohraní
2013/2014
 
 

Ve čvrtek 26.6.2014 proběhlo rozhlasové vyhodnocení celoroční soutěže ve sběru vysloužilých elektrospotřebičů a žákům byly slavnostně předány ceny a diplomy.  Vyhodnocení proběhlo  v několika kategoriích - třídy, jednotlivci vítězných tříd a nejlepší sběrači školy. Cenou pro nejlepší třídy z každého stupně byl vždy diplom a společenská hra. Nejpilnější sběrači z každé výherní třídy pak dostali balíček s hezkými školními potřebami. Speciální diplomy a ceny dostali dva žáci, kteří během roku přinesli nejvíce spotřebičů. Byl to Ondřej Sekula 3.B (169 spotřebičů) a Nikola Přikrylová 6.A (104 spotřebičů).

Za tento školní rok jsme v projektu Recyklohraní nasbírali k ekologické likvidaci přibližně 750 kg elektrospotřebičů a 140 kg vybitých baterií. V rámci projektu žáci průběžně plnili zadané soutěžní úkoly, za které jsme též získávali body. V neposlední řadě jsme se opět zúčastnili charitativní sbírky „Věnuj mobil“, na kterou jsme odeslali 145 kusů mobilních telefonů. Za toto všechno jsme získali i tento školní rok přibližně 5000 bodů, které jsme vyměnili za nový školní CD přehrávač, didaktické hry a odměny žákům za tuto soutěž.

 
Fotogalerie z předávání cen
 
Výsledky nejlepších
 
1. stupeň
1. místo   třída 3.B - 284 elektrospotřebičů (Ondřej Sekula - 169 elektrospotřebičů) 
2. místo   třída 2.B - 64 elektrospotřebičů (Ondřej Návrátil - 13 elektrospotřebičů)
 3. místo   třída 4.A - 63 spotřebičů (Filip Máčala – 17 elektrospotřebičů)
 
2. stupeň
1. místo   třída 6.A - 195 elektrospotřebičů (Nikola Přikrylová - 104 elektrospotřebičů) 
2. místo   třída 7.B - 57 elektrospotřebičů (Zuzana Vajďáková - 18 elektrospotřebičů)
 3. místo   třída 6.B - 55 elektrospotřebičů (Anna Přibylová – 19 elektrospotřebičů)
 
Nejlepší sběrači školy
1. Ondřej Sekula 3.B - 169 spotřebičů
2. Nikola Přikrylová 6.A - 104 spotřebičů
Celkové výsledky
 
Výsledky soutěže za 1. pololetí
 
termín soutěže
2.9.2013 – 31.5.2014
místo sběru
kontejnery u hlavního vchodu školy
(červený - elektroodpad, žlutý - baterie)
čas sběru
úterý, středa, čtvrtek    7.35 – 7.45 hod.
jak odevzdávat sběr
služba u kontejneru zapíše jméno a počet elektrospotřebičů do soutěžního sešitu
 
co všechno se odevzdává
vše drobné, co lze zapojit do zásuvky, nebo funguje na baterie
např. telefony, žehličky, vrtačky, videa, lampičky apod., ale i hračky na baterie, ovladače, kalkulačky, hodiny
z velkých věcí sbíráme
např. vysavače, kopírky, televize, počítače, mikrovlnky, přímotopy
 
nesbíráme
ledničky, mrazáky, pračky, sporáky
 
organizace sběru
Sběr baterií do tohoto projektu také patří, ale počty baterií se nezapisují, volně se kdykoliv vhazují do žlutého kontejneru.
 Pokud  žák přinese větší množství baterií (krabici, bednu), nahlásí to službě a za toto velké množství bude na konci roku oceněn.
Vždy po skončení měsíce dostane každá třída k dispozici průběžné výsledky, což podpoří soutěživost o nejlepší třídu školy.
Nezáleží na tom, kdy v průběhu soutěže žák spotřebiče přinese, vyhodnocení soutěže proběhne v červnu 2014.
 
Leták k projektu
 

Po velmi úspěšném loňském startu s ekologickým projektem Recyklohraní budeme ve sběru vysloužilých elektrospotřebičů pokračovat i tento školní rok. Přibližně 190 žáků naší školy se ve školním roce 2012/2013 aktivně účastnilo tohoto projektu, který jsme pojali jako školní soutěž. Žákům se podařilo nasbírat přes jednu tunu (1021 kg) vysloužilých elektrospotřebičů, což považujeme v rámci ekologické výchovy za velmi motivující číslo. Sami žáci se na konci školního roku ptali na pokračovaní tohoto sběru – takže s radostí potvrzujeme, co jsme slíbili, že sbíráme a soutěžíme i tento školní rok.

O projektu

Recyklohraní je dlouhodobý ekologický školní recyklační program založený společnostmi ASEKOL s.r.o., ECOBAT, s.r.o., EKO-KOM, a.s. a EKOLAMP, s.r.o. Program si klade za cíl osvětovou činnost v oblasti nakládání s odpady ve školních zařízeních v České republice, především na základních a středních školách, spojenou s realizací zpětného odběru použitých baterií a drobného vysloužilého elektrozařízení. Do projektu je již zapojeno více než 3000 škol v ČR. Za sebrané kilogramy baterií a elektrospotřebičů škola získává body, které poté může vyměnit za ceny nabízené na webových stránkách soutěže v katalogu odměn www.recyklohrani.cz.

Proč se elektroodpad a baterie sbírají

Společnost je nedostatečně informována o důsledcích skládkování nebezpečného odpadu, snahou projektu je obeznámit s nebezpečím už mládež a naučit je nakládat s odpady, třídit odpad. Elektrospotřebiče se sbírají kvůli recyklaci materiálů (kovy, plasty). Na skládce se rozkládají velmi pomalu, desítky i stovky let a svým složením škodí životnímu prostředí (vzduch, půda, voda), musí se odborně zneškodnit, při čemž kovy i plasty se zrecyklují a znovu použijí. Totéž platí pro baterie, které jsou naplněny chemickými, žíravými látkami. Kromě školního sběru by se elektroodpad měl odevzdávat do sběrných dvorů, případně do červeného kontejneru k tomu určenému, kterých v ulicích Zlína přibývá. Baterie je možno vhazovat do boxů k tomu určených v mnoha obchodech (obchody s elektrem i jinde).

Charitativní sbírka "Věnuj mobil"

Každoroční charitativní sbírka vysloužilých mobilních telefonů pro potřebné lidi v rámci projektu Recyklohraní. Sebrané mobilní telefony budou, pokud to půjde, opraveny a předány potřebným lidem (dětské domovy, domovy pro seniory aj). Telefony, které nepůjdou opravit, budou zrecyklovány. Tento sběr většinou probíhá během února. Žáci však mohou telefony nosit v průběhu celého roku, odevzdávat je taktéž službě u červeného kontejneru, která telefony předá pověřenému učiteli, který je shromažďuje. Telefony, které žáci přinesou po skončení sbírky, se schovají na příští rok.

Mgr. Michala Slováčková