Šetříme přírodu se soutěží Recyklohraní
2012/2013
 

Ve školním roce 2012/2013 naše škola rozšířila své ekologické aktivity o sběr vysloužilých elektrospotřebičů. RECYKLOHRANÍ je dlouhodobý ekologický školní recyklační program založený společnostmi ASEKOL s.r.o., ECOBAT, s.r.o., EKO-KOM, a.s. a EKOLAMP, s.r.o. Program si klade za cíl osvětovou činnost v oblasti nakládání s odpady ve školních zařízeních v České republice, především na základních a středních školách, spojenou s realizací zpětného odběru použitých baterií a drobného vysloužilého elektrozařízení. Do projektu je již zapojeno cca 3000 škol v ČR.

Za sebrané kilogramy baterií a elektrospotřebičů škola získává body, které poté může vyměnit za ceny nabízené na webových stránkách soutěže v katalogu odměn www.recyklohrani.cz. Sběr jsme pojali jako celoroční soutěž tříd i jednotlivců s vyhlášením výsledků a předání odměn na konci školního roku.

Proč se baterie a elektroodpad sbírají

Společnost je nedostatečně informována o důsledcích skládkování nebezpečného odpadu, snahou projektu je obeznámit s nebezpečím už mládež a naučit je nakládat s odpady, třídit odpad. Elektrospotřebiče se sbírají kvůli recyklaci materiálů (kovy, plasty). Na skládce se rozkládají velmi pomalu, desítky i stovky let a svým složením škodí životnímu prostředí (vzduch, půda, voda), musí se odborně zneškodnit, při čemž kovy i plasty se zrecyklují a znovu použijí. Totéž platí pro baterie, které jsou naplněny chemickými, žíravými látkami. Kromě školního sběru by se elektroodpad měl odevzdávat do sběrných dvorů, případně do červeného kontejneru k tomu určenému, kterých v ulicích Zlína přibývá. Baterie je možno vhazovat do boxů k tomu určených v mnoha obchodech (obchody s elektrem i jinde).

Organizace sběru

Spotřebiče od žáků přebírala zvolená služba, která stála ve vchodu do školy u sběrných kontejnerů každé ráno od 7.35 do 7.45 hod. Do sešitu zapisovala jméno žáka, třídu a počet donesených spotřebičů. Baterie se nezapisovaly, volně se vhazují do žlutého kontejneru, pouze kdyby žák donesl např. plnou krabici či bednu baterií, nahlásí to, abychom odemkli víko kontejneru a za toto velké množství bude na konci roku oceněn! Každý měsíc se žáci dozví průběžné výsledky jednotlivých tříd a tří nejaktivnějších jednotlivců 1. a 2. stupně. Soutěž skončila 31.5.2013.

Předávání cen - fotogalerie 18.6.2013

Celkové výsledky tříd

Výsledky Recyklohraní za 1. pololetí

Mgr. Michala Slováčková