lympiáda z českého jazyka
školní kolo
11.2.2009

Počet účastníků:   10 žáků 8.-9.ročníku

Gabriela Kocveldová VIII.A Pavel Balajka VIII.A
Barbora Lehotská VIII.A Jiří Pícha VIII.B
Jitka Hrbáčková IX.A Ondřej Jurčík IX.A
Michaela Fornůsková IX.B Ondřej Sedláček IX.B
Katrin Kubinová IX.B  
Alena Pivodová IX.B  

Do okresního kola postoupily Barbora Lehotská VIII.A a Alena Pivodová IX.B.

Vybraní žáci a žákyně 8. a 9. ročníku měli možnost ověřit si své znalosti českého jazyka jak v gramatice, tak ve slohu, a to účastí ve školním kole Olympiády v českém jazyce. Nejlépe se jim dařilo při vypracovávání slohového úkolu na téma O tom se nediskutuje, a proto si, prosím, přečtěte slohovou práci Aleny Pivodové z IX.B, jedné z postupujících žákyň do okresního kola:

11.2.2009

Vážení čtenáři tohoto dopisu!

Jmenuji se Anna a je mi 14 let. Chtěla bych si užívat života jako každý správný „puberťák“, chodit s kamarády ven, „poflakovat se“, být drzá… Bohužel tohle všechno je a zřejmě bude jenom můj sen. Říkáte si: „Být drzá? Proč? Co je to za nesmysl?“ Avšak pro 14leté dítě je to neskutečné potěšení, když může dospělé osobě drze odseknout, buď si něco zamumlat pod nosem, anebo hlasitě vykřiknout, ať to slyší celý svět. A to je teprve radosti, když odseknete učiteli, ale tohle jsem si já nikdy dovolit nemohla. Vždy jsem byla ta poslušná Anička, od které všichni vždy čekali jen to nejlepší. Jednoho čtvrtečního odpoledne jsme s kamarádkami seděly v kavárně a povídaly si. Najednou Monika navrhla: „Pavel říkal, že má v pátek oslavu,“ k tomu dodala, „no, a prej jestli bychom nechtěly dojít.“ Všem se to zdálo jako skvělý nápad. Já jen nehnutě seděla na rozviklané židličce a v duchu si přehrávala, jakou výmluvu asi použiji tentokrát …  . „Jedeme za babičkou!“ Ne, raději budu nemocná… . Ale přece jenom mi mou zamyšlenou hlavou, plnou pesimistických názorů bleskla jedna zajímavá myšlenka. „Mami, kamarád má oslavu… Co myslíš?“ zeptala jsem se maminky a tiše jsem doufala. „Jak? Kamarád?“ vytřeštila na mě oči. „Jo, ze třídy, alkohol by tam nebyl, jsem slušně vychovaná, nedělala bych tam nic … ,“ ani mě to nenechala doříct, „nepřichází v úvahu, je ti 14, vzpamatuj se!“ Opět jsem to zkusila: „Ale …“ „Řekla jsem ne! O takových věcech se nediskutuje!“ řekla již podstatně zvýšeným hlasem. Tak jsem jako vždy sklopila hlavu a odešla do svého pokoje, který mi působil jakési útočiště před nepřízní okolního světa.

Doufám, že v budoucnu si svůj život budu moci organizovat sama.

Vaše pesimisticky naladěná Anna

okresní kolo
24.3.2009

Okresní kolo se konalo na Základní škole T. G. Masaryka Otrokovice, J. Žižky 1355. Všech 61 účastníků poměřilo své dovednosti v mluvnické i slohové části soutěže. V ohromně silné konkurenci je zisk 4. místa - Alena Pivodová IX.B fantastickým výsledkem. Barbora Lehotská VIII.A se neumístila.

                                                                   Mgr. M. Janíková, Mgr. J.Čelechovský