Galerie "Nouzový východ"

 

          Vznik galerie s egyptskými motivy byl takový malý nápad, kvůli nedostatku výstavních míst ji najdete ve třetím patře v nouzovém východě. Vystavují se tu zdařilé práce žáků naší školy. Tento projekt byl navržen panem ředitelem Mgr. Ivanem Jozífkem a realizován žáky s pí. učitelkou Michaelou Zimkovou. Najdete zde především malby ze starého Egypta v typickém stylu – přijďte se přesvědčit. Možná si říkáte, proč jsme si vybrali právě Egypt. Tato země pouště a pyramid je nám všem velice známá a tato dávná kultura je nám všem velmi blízká. 

          Práce v galerii trvaly přibližně čtyři měsíce. Někdy jsme zde zůstávali i po vyučování. Všechny malby jsou malovány vodou barvami „Remacol“. Je dobře, že jsou vodou ředitelné, protože kdyby nebyly, někteří z nás by přišli o polovinu šatníku a někteří i o vlasy. Pro některé z nás to byla první zkušenost s malbami v životní a nadživotní velikosti. Občas to mezi námi i zaskřípalo, ale brzy se vždy vše spravilo. Zažili jsme i spoustu legrace, třeba když si Zdeněk sedl do modré barvy. Honzův plášť neustále lákal pozornost Filipa a tak na něj maloval různé prasátka a terče. Ty posloužily Ondrovi, když si hrál na Robina Hooda. Když se nikomu nechtělo jít pro vodu do vedlejší třídy, tak jsme jednoduše barvu naředili Sherry – colou. Také jsme balancovali na žebříku nebo lešení. Celý projekt byl založen na vzájemné spolupráci a já jako jeden z „malířů“ musím říct, že tato spolupráce nám všem velmi chybí. V dubnu 2004 možná budeme pokračovat, přibude ještě pár maleb. Jaké? To nebudu prozrazovat, bude to překvapení.

         Slavnostní otevření probíhalo v pátek 19. prosince od 9 hodin. Program byl pestrý, vystoupil náš školní sbor s pí. učitelkou Mgr. Lenkou Kelarovou. Následovala scénka o otevření hrobky a o mumii,  která z hrobky utekla a dodnes bloudí po škole. Poté pan ředitel slavnostně přestřihl pásku a tím otevřel galerii veřejnosti. Nechybělo ani občerstvení, které připravily žákyně 7.ročníku v praktických činnostech s pí. učitelkou Mgr. Sylvou Holíkovou (děkujeme). Při otevření panovala báječná nálada. Každý s napětím očekával, kdy se bude moci jít podívat na to naše „veledílo“. Já osobně si myslím, že se povedlo, neboť v naší knize návštěv byla samá chvála. Proto doufám, že se někdy přijdete přesvědčit sami.

 Zdeněk Nedorost IX.A

 

Na galerii se podíleli: Příležitostně se podíleli:
Hana Bílková VIII.B Ondřej Vicherek VIII.B
Tereza Brázdová VIII.B  Sylvie Petrášková IX.A
Barbora Robková VIII.B Eva Slavíková IX.A
Vlastimila Máchalová VIII.B Radka Hlavicová IX.A
Adéla Janoušková VIII.B  Jakub Rozumek VIII.B
Kateřina Krajčová VIII.B
Martina Velčovská IX.A 
Jan Lerl IX.A
Zdeněk Nedorost IX.A  
Ondřej Machů IX.A 
David Vinter IX.B
Filip Blanař IX.B
Naše díky patří:
p.školníkovi Zdeňkovi Krčmovi a všem dalším, kteří nám jakkoliv pomohli

 

Tak jsme začínali - podzim 2003

 

Slavnostní otevření 19.12.2003